Lågbøtten

For blot 100 år siden, fandtes der et utal af spande, bøtter og kar til ethvert tænkeligt formål. Disse beholdere var lavet til at bruge, men der var også en mindre - lille - produktion af beholdere der var både og. Altså forenede det praktiske med det æstetiske. Det kunne være vaskebaljer med "hjerte-ører", bøtter med profilkant / navnetræk og den udskårne tøndeende.

En helt særskilt gruppe af dekorerede bøtter kendes fra jernalder-vikingetid; lågbøtten.  En mindre og let håndterlig bøtte, der kunne flyttes fra husets mørkere hjørne og frem i lyset - måske ind til naboen - med finere kvindesager som indhold. Lågbøtten er måske en slags "brudegave" eller "velkommen i slægten". Ud fra fund at dømme var lågbøtterne ikke ens. Hver bøtte havde sit eget præg, uagtet de ofte havde samme størrelse, diameter og båndantal. Ørestaven ( nogle  kalder den håndtagsstav) er ofte helt speciel og "enestående", selvom der naturligvis er lighedspunkter. I de fleste "vikingeudgravninger" fra datidens byer, såsom Dublin, Hedeby og Novgorod, er det LÅGBØTTEN man finder. Jeg har regnet lidt på fundantallet og må konkludere, at lågbøtter udgør mindst 70% af samtlige "bødkerfund". Det er altså ikke "spanden" eller "tønden" der er flest fund fra! Der er fundet forskellige ørestave, bundstykker og de nemt genkendelige låg med indhak til de to ørestave. I Dublin (wood quay) og til dels i Hedeby finder man tillige dele til den  "fejlvendte" lågbøtte med træhank med låsepind - endda af det da værdsatte takstræ. Sat rigtigt sammen af fundene, udgør den en lille forfinet lågbøtte der åbenbart ikke var hvermands-eje. De allerfleste lågbøtter havde en diameter på ca 25 cm og en  randhøjde på ca. 22 cm. Selvfølgelig var der variationer og enkelte størrer. Et eksempel på en stor lågbøtte er lågbøtten fra "Lillhärdal" i Sverige. Den har en diameter på ca 60 cm og nogenlunde samme randhøjde. Den er vel næppe båret rundt. Herunder vil der være billeder af mange kopier af de forskellige lågbøtter.

samling af lågbøtter - de fleste fra Norge

Stor lågbøtte m.lås. Oseberg fund nr. 82 Originalen er - engang før gravlægning- blevet repareret med lidt blik omkring låsekile.

Lågbøtte med krydsmønster og klinkede bånd.Oseberg fund nr. 85. Låg væk - ødelagt af gravrøverne?

Lille lågbøtte. Oseberg fund nr. 105g/108 (løsfund i små dele)

Lågbøtte af takstræ

Lågbøtte med ører og snor fra Færøerne

Lågbøtte af egetræ.Oseberg fund nr. 8/Vlll. Fundet itu og spredt nær indbrudsgangen

Svinghank i træ m. låsepind

Taksbøtte fra Wood Quay, Dublin m.svinghank og låsepind.

Lågbøtte af taks med svinghank og låsepind. Inde i bøtten er der dobbelt krøs og ekstra lille låg - altså hemmeligt rum. Wood Quay, Dublin

Lågbøtte løsdele bl.a i Hedeby

Lågbøtte løsdele bl.a i Hedeby

Bærehank i vidjer

Taksbøtte Wood Quay, Dublin. Typen med bærehank i vidje.

Lågbøtte,Wood Quay, Dublin m.korsformet mønster på låget og bærehank. Låget findes ens, men i to forskellige diametre

Lågbøtte i taks. Ørestavene er fejlagtigt beskrevet som "udskårne til snor". Det beror på at beskriveren ikke kender til lågbøtter.Wood Quay, Dublin

Lågbøtte Wood Quay, Dublin. Ørestaven er også kendt fra Hedeby og Novgorod

Lågbøtte Wood Quay, Dublin. Ørestavens form antyder denne ovale rekonstruktion.

Større bøtte med "dyreformede ører" som bærehåndtag. Delvis Wood Quay, Dublin

Novgorod

Novgorod. Typisk "langt øre"

Novgorod. Spids langt øre