kister

I mange mandsgrave fra vikingetiden finder man rester af små kister eller skrin. Disse små kasser har været til opbevaring af finere småting eller til transport af værdifulde sager.  Kisterne har også været gode til de omrejsende håndværkere, der blot behøvede få redskaber. Til eks. en bronzestøber behøver ganske lidt at rejse med. En blæsebælg, et par tænger, sav, fil, modeller og lidt bronze. Resten kunne skaffes på pladsen: ler, hestemøg, voks og brænde.
Jeg laver af og til sådanne småkister, mest af egetræ, men somme tider også af elm. De er ligesom de store "sidde-kister" med gennemstukken tap i gavle, udhulet inderlåg og "hængsler-overfald-søm" i sortbrændt jern.
I Birka er der fundet en anden type af  små "skrin".  Mange af dem er en slags små kasser med fine bronzebeslag og låsetøj. Skrinene har vel været til opbevaring af småsager. Flere af skrinene er fra kvindegrave. Ofte er kun beslagene bevaret.

Desuden er der de kvadratiske skrin med buede låg. En fundet nær Århus, stumper af en i Jelling og enkelte topbeslag fra Sjælland. Skrinet fra Bamberg i Tyskland er det mest kendte. Se også nederst på min side "nipshylden". 

Lidt kistebeslag

Lille kiste - her med låg åbent.

Bronze-beslag til skrin fra grav 639 fra Birka.

Kisten med bronzebeslagene

Lille skrin fra grav 639 i Birka. Bemaling rekonstrueret.